Bookmakers

Voetbalweddenschappen, Online Gokken en Voetbalnieuws

‘Enorme blunder kost Ajax zón 70 miljoen euro’

Ajax pakte deze week uit op de transfermarkt door Steven Bergwijn voor maar liefst 31,25 miljoen euro over te nemen van Tottenham Hotspur. Analist Henk Spaan heeft gemengde gevoelens bij deze transfer.

Hij wijst op het feit dat Bergwijn ooit gratis uit de Ajax-jeugdopleiding vertrok, en legt de schuld met name neer bij jeugdtrainer Orlando Trustfull. “Trustfull wilde zo’n grote, zware spits opstellen. Die konden ze dan vanaf de zijkanten aanspelen, maar daar offerde hij Bergwijn voor op. In technisch opzicht was dat een enorme blunder. Hij vervreemde één van de grootste talenten van de opleiding van Ajax”, vertelt Spaan aan Ajax Showtime.

Jan Olde Riekerink, toenmalig hoofd jeugdopleiding, kreeg al snel na het vertrek van Bergwijn spijt, weet Spaan. “Dat Stevie is weggestuurd, wat soms geschreven wordt, is totaal niet waar. Trustfull en Olde Riekerink waren veel te emotioneel en toen ze onverzoenlijk bleken, zei vader Bergwijn: ‘Oké, teken maar hier, dan zijn jullie van hem af.’ Toen hebben ze hem zonder slag of stoot laten lopen. Dat scheelde uiteindelijk wel een opleidingsvergoeding en de toekomst voor Ajax.”

“Stel je nou eens voor dat dat niet was gebeurd. Dan had je eerst geld verdiend met de verkoop van Bergwijn. En dan had Ajax hem nu ook niet voor dertig miljoen moeten terugkopen. Zo’n fout kost gewoon zeventig miljoen euro. Zo moet je het wel bekijken, want Ajax is ook een opleidingsinstituut. Ajax moet spelers verkopen om rond te kunnen komen.”

Desondanks staat Spaan an sich wel achter het aantrekken van Bergwijn. “Als hij goed speelt kan hij in het vervolg, over twee jaar, voor het dubbele weg. Op zich is de investering dan ook redelijk. Het is alleen jammer dat ze hem niet eerder hebben gekocht, want toen was hij goedkoper.” Al waarschuwt de journalist tegelijkertijd ook: “Bergwijn is 24. Het zou raar zijn als hij nu al denkt: Ajax is mijn eindstation. Ze hebben allemaal eerzucht en willen allemaal op het hoogste niveau voetballen. Twee jaar bij Ajax lijkt me goed.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *